Stine Egede: Afvist hjælpepakke sætter turismen under pres

Kommune Kujalleq stiller sig uforstående overfor, at et flertal i Inatsisartut har valgt at afvise den foreslåede hjælpepakke til de turismeoperatører, der blev hårdt ramt af storis i denne sæson.

image

I februar ankom storisen tidligt, og den blev liggende indtil den 17. juli, hvilket især ramte Nanortalik og Qaqortoq hårdt. Som følge heraf blev 30 planlagte krydstogtskibe aflyst, og regionens infrastruktur var under så stort pres, at Naalakkersuisut måtte indsætte backup-helikoptere for at sikre transportmuligheder.

Dette år var forventet at blive en rekordkrydstogtssæson i Kujalleq. Mange turismevirksomheder havde derfor investeret i nye både, skibe, busser, ansat ekstra personale og udvidet deres forretning for at håndtere de forventede antal turister. Desværre holdt isen omkring 30 krydstogtsskibe væk, og det har medført betydelige økonomiske tab for aktørerne.

Konsekvenser for turismeerhvervet

De økonomiske konsekvenser er særligt alvorlige for nye turismeaktører, som har foretaget store investeringer i både, busser og andre faciliteter. De står nu i en situation, hvor de risikerer at måtte lukke deres forretninger.

"Den værste udfald kan være, at flere nye turismevirksomheder må dreje nøglen om. Det vil være et stort tilbageslag for vores turismeudvikling, netop som vi forbereder os på de nye lufthavne," udtaler borgmester Stine Egede.

Hun understreger, at turisme er en central del af regionens fremtidsplaner, og at der er behov for støtte: "Vi har satset stort på turismen, og vores operatører har gjort en kæmpe indsats for at være klar til sæsonen. Men når vi ikke hjælper dem i en krisesituation som denne, underminerer det vores fælles mål."

Banker og investorer forstår krisen

På trods af afvisningen i Inatsisartut har Naalakkersuisut, bankerne og Nalik Ventures anerkendt den alvorlige situation. De har givet henstand på betalinger og afdrag for de berørte virksomheder for at lette deres økonomiske byrder.

"Situationen er ekstraordinær, ligesom under COVID-19, og uden for menneskelig indflydelse. Hvis vi ikke får løst denne udfordring, risikerer vi, at regionen ikke er klar til de kommende turistsæsoner, hvor vi forventer endnu flere besøgende," advarer borgmesteren.

Udgivet d. 18. oktober 2024