Af sin familie og de tilstedeværende herrnhutiske missionærer lærte Henrik at elske musik, poesi, litteratur og viden(skab). Igennem sin far, kateket Isak Lund, blev Henrik Lund introduceret til den danske søofficer og polarforsker, Gustav Holm, som mellem 1883 til 1885 kortlagde omfattende dele af Grønlands østlige egne under den store Konebådsekspedition. Ekspeditionens udgangspunkt var Nanortalik og turen gik til Angmagssalik (vores dages Tasiilaq). Henrik Lund ”arvede” venskabet med Gustav Holm fra sin far. Henrik Lund og Gustav Holm forblev venner til sidstnævntes død i 1940.
I slutningen af 1890’erne gennemførte Henrik Lund sin uddannelse på Det Danske evangelisk-lutherske Seminarium i Godthaab. Henrik Lund kom til et seminarium, der var præget af N.F.S. Grundtvigs tanker om kristendom, folkeoplysning og fødelandskærlighed.
Efter endt uddannelse tog Henrik Lund arbejde som kateket i Angmagssalik, hvor han også lærte William Thalbitzer at kende. Thalbitzer – grundlæggeren af Eskimologi (nu Grønlandske- og arktiske studier) på Københavns Universitet – var i Angmagssalik for bl.a. at studere det inuitiske-sprog. I 1909 vendte Henrik Lund tilbage til Vestgrønland. Fra 1914 og frem til sin død fungerede Henrik Lund som kateket og senere ordineret præst i Narsaq, hvor hans kone, Malene Lund, var født. Henrik Lund døde i 1948.
Ligesom Grundtvig var Henrik Lund en aktiv mand. Fra 1922 til 1932 var Henrik Lund medlem af Det Sydgrønlandske Landsråd og som digter samt komponist, komponerede og forfattede han en omfattende mængde salmer og sange. Ikke mindst forfattede Henrik Lund teksten til den grønlandske nationalsang - Nunarput utoqqarsuanngoravit – som på dansk kan oversættes til Vort ældgamle land. Melodien var det vennen, Jonathan Petersen, som komponerede. Henrik Lund havde en stor kunstnerisk åre, hvilket også fremgår af hans mange landskabsmalerier, hvoraf en del er udstillet på Narsaq Museum.
Litterært var Henrik Lund inspireret af bl.a. N.F.S. Grundtvig, den franske filosof Jean-Jacques Rousseau, Charles Darwin og den russiske forfatter Lev Tolstoj.
Henrik Lunds hus i Narsaq er et selvbyggerhus og stod færdigt i 1920. Huset er designet af Henrik Lund selv i samarbejde med den – i Grønland - berømte tømrermester Pavia Høegh. Efter Henrik Lunds død var huset beboet af Malene Lund frem 1979, hvor hun døde 102 år gammel. I 1980 overtog Narsaq Museum bygningen, der i dag er mindestue for ægteparret Lund.
Huset er derved over 100 år gammelt og har i længere tid trængt til en kærlig hånd, som bl.a. har omfattet en generel restaurering af taget. Dette projekt er nu gennemført. Projektbeskrivelsen er udarbejdet af Mads Kenneth Petersen, ingeniør og driftstekniker ved Kommune Kujalleq, samt Inge Bisgaard som er museumsinspektør ved Grønlands Nationalmuseum. Projektbeskrivelsen beror ligeledes på rapporter fra Center for Bygningsbevaring i Raadvad.
Pengene til projektet er ansøgt af museumsleder og historiker ved Narsaq Museum, Jesper Stormly Enevoldsen. Opgaven er gennemført med støtte fra følgende fonde:
1. 1. Bygningsbevaringsfonden af 1975.
2. 2. Sonning-Fonden:
Arbejdet er udført af Permagreen i Narsaq.
Vi markerer færdiggørelsen af restaureringen med åbning d. 04.10.2024 kl. 13.00 i haven ved Henrik Lunds hus i Narsaq, Indaleeqqap Aqq b-430 3921 Narsaq.
Alle er velkomne.