Moskusoksekvoter i Kommune Kujalleq

Åbent brev af borgmester Stine Egede, vedrørende Moskusoksekvoter i Kommune Kujalleq til Naalakkersusoq for Fiskeri og Fangst.

image

Moskusoksekvoterne for 2024 blev offentliggjort af Departementet for Fiskeri og Fangst, og det viste sig, at kvoten for moskusokser øst for Nanortalik for 2024 kun er tre.

Den 4. marts 2024 udførte Kommune Kujalleq i samarbejde med en landdyrspecialist en tælling af moskusokser gennem helikopter. Under optællingen blev der talt 149 moskusokser.

Efter tællingen indstillede Pinngortitaleriffik, at moskusoksekvoterne for både moskustyre og -køer skulle være fem hver for sig, det vil sige, at der skulle tildeles 10 kvoter i alt.

En af begrundelserne for denne indstilling er ønsket om at udvide antallet af moskusokser gennem reguleret fangst.

Fangere har blandt andet fundet en livløs moskuskalv, der døde sidste år og flød i vandet:  Derudover rapporterede fangerne, at der er flere moskustyre end moskuskøer.  Dette blev også påvist under optællingen i år.

Vi har svært ved at forstå, hvorfor Departementet har besluttet at der kun skal tildeles tre moskusoksekvoter til os, selvom Pinngortitaleriffiks indstilling og kommunens anbefaling er på 10 kvoter i alt, heraf 5 kvoter for moskustyre og 5 kvoter for moskuskøer.

Fiskere og fangere har i år haft meget udfordrende levevilkår gennem halvt år på grund af storisen, og de har derfor behov for andre indkomstkilder.

Jeg vil derfor bede dig som Naalakkersuisoq om at beslutte, at der skal tildeles mindst 10 kvoter for moskusokser.


Stine Egede, Borgmester.

Udgivet d. 15. juli 2024