Det private initiativ er vigtigt

Under borgmester Stine Egedes besøg i Narsaq ugen 15. til 19. april var der positive møder med private virksomheder, fiskere og fangere, ansatte og borgere.

image

Der er store forventninger til infrastrukturudviklingens betydning for erhvervsudviklingen når Qaqortoq får egen lufthavn.

-Vi ser frem til lufthavnen i Qaqortoq og den indvirkning det vil få for infrastrukturen i Sydgrønland. Men flere understreger vigtigheden af en banelængde der kan understøtte andre erhverv end turismen alene. Fiskerne i Narsaq ønsker at kunne eksportere fersk fisk til Europa og andre markeder, der vil kunne værdiforøge vores eksport af f.eks. rogn og fisk. Jeg har orientere dem om at jeg har efterlyst et svar på min henvendelse til Naalakkersuisut om forlængelse af banen, Siger borgmester Stine Egede.

Det private initiativ er vigtigt for at få en kommune i udvikling og flere oplyste, at der planlægges udvidelse af deres aktiviteter overfor turismen i Narsaq.

- Vores region er helt speciel og vi har masser at byde på til turismens udvikling. Det er vigtigt, at der udvikles et modtageapparat til turismen, at der sker et samarbejde mellem aktørerne og at der sker en god iværksætterrådgivning. Det skal vi styrke, udtaler Stine Egede.

På nogle af møderne blev italesat ønske om et børnehjem i Narsaq.

-I stedet for at sende vore børn langt væk fra kommunen, kan jeg godt forstå, når familier og borgere ønsker kommunale børnehjem. Kommunen driver i dag et børnehjem i Qaqortoq, der fungerer fint, så vi skal arbejde videre med målsætningen om at sende færrest muligt børn ud af kommunen. Vigtigst er det dog at borgere og virksomheder i kommunen tager ansvar for et sundt og misbrugsfrit liv, for at forebygge anbringelser, siger Stine Egede.

Der bliver nu klargjort otte personale boliger til indflytning efter renovering nogle er allerede flyttet ind. Der blev blandt kommunens ansatte spurgt til pasningsmuligheder. Stine Egede lovede at undersøge hvorvidt der kan ske en udvidelse af daginstitutionspladserne, således at forældre kan komme i arbejde hurtigere end i dag pga. venteliste på daginstitutionspladser. Spørgsmålet om normeringer vil blive stilet til det rette udvalg.

-Spørgsmålet om uklarheden vedrørende Kuannersuit, medfører også usikkerhed omkring investeringslysten i Narsaq, derfor håber jeg at Naalakkersuisut holder hvad de har lovet i forhold til nultolerancen, afslutter Stine Egede.

Udgivet d. 23. april 2024